Grote Ringrijderij

15.00 uur

 

‘s Middags staat de bruiloft ook in het teken van het paard.
Om drie uur vindt de grote ringrijderij plaats, er wordt gereden door de hele Midstraat.
Deze ringrijderij, georganiseerd door “Het Friese Tuigpaard” , trekt ieder jaar weer duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Het is net of heeft hier de tijd even stil gestaan, want wanneer je je ogen sluit en je hoort paardenhoeven en wagenwielen op de stenen klinken, dan leef je 100 jaar terug.

Het moderne verkeer wordt vandaag omgeleid, zodat alleen deze oude vervoersmiddelen te zien zijn.
Geen wonder dat Koningin Beatrix in 1954, toen nog prinses, bij deze Friese bruiloft aanwezig was en grote waardering kreeg voor het Friese paard, dat geschikt is om aangespannen te worden voor een sjees.
Veel oude sjezen zijn door de tand des tijds verdwenen, maar gelukkig niet allemaal.
We mogen wel aannemen dat honderden sjezen vroeger over zand- en kleiwegen gereden hebben.
Er is nog een aantal authentieke sjezen, ingeschreven in het Friese sjezenstamboek, en daarvan is vandaag in Joure een mooie collectie te zien.
De hoge sjees, eigenlijk een soort tweezitter, diende voor bescherming tegen opspattend zand of modder.
Hoe rijker men vroeger was des te mooier werd de sjees beschilderd.
De vrouwen en mannen in de sjees, zijn gekleed in 19e eeuwse Friese kleding, de mode van die tijd.
Ze doen hun uiterste best om zoveel mogelijk ringen te steken.
Ook het mennen kost veel concentratie.
En wie wil niet graag de Zilveren Zweep of een “Frysk Waarglês” winnen?
Door de Jouster winkeliers zijn veel fraaie prijzen beschikbaar gesteld.

Prijsuitreiking 16.30 uur

Tot slot van deze ringrijderij zal de Zilveren Zweep, aangeboden door de winkeliersvereniging W.I.H., aan degene die in totaal de meeste punten heeft behaald overhandigd worden.
De burgemeester zal aan degene die de eerste prijs behaald heeft een “Frysk Waarglês” uitreiken.
Alle deelnemers krijgen een fraai bos bloemen en mooie gekleurde linten aan de zweep en maken tot slot nog een ereronde voor het publiek.

Bijzondere mededeling:

Door een fysiek armletsel is de bruidegom Sake van der Wal niet in staat om te mennen.
In overleg met de organisaties is besloten dat de bruid Lelia van der Veen als uitzondering de leidsels mag overnemen en de bruidegom ringsteekt.

De spelregels:

Zoals doorgaans op een ringsteekwedstrijd wordt gedaan, rijden de deelnemende combinaties 4 rondes.
In elke ronde kan er 8 keer een ring worden gestoken. In totaal kan een combinatie dus 32 ringen verzamelen.
In de eerste ronde telt elke correct gestoken ring voor 1 punt. In de tweede ronde telt een goed gestoken ring voor 2 punten. In de derde ronde moeten de dames goed opletten want nu telt elke goed gestoken ring voor 3 punten. Als het in de vierde ronde niet goed gaat met steken dan zijn de kansen op prijzen meestal verkeken want in deze ronde tellen alle correct gestoken ringen voor 4 punten. Dit betekent een maximale score van 80 punten. Af en toe lukt het een combinatie om deze score te behalen, wat natuurlijk een hele goede prestatie is.

Het kan wel eens voorkomen dat een aantal combinaties precies hetzelfde aantal punten heeft verzameld. Mochten deze combinaties dan ook nog vallen tussen de eerste en de zevende prijs dan wordt er een barrage verreden. De betreffende combinaties worden uitgenodigd door de juryleden om nogmaals één ronde te rijden. Hierbij geldt nu dat de eerste goed gestoken ring 1 punt oplevert. Ring 2 telt voor 2 punten. De derde ring is 3 punten waard en de laatste telt voor 4 punten. In de barrage kan dus maximaal 20 punten worden verzameld. Mocht het zo zijn dat beide combinaties ook nu weer gelijk geëindigd zijn dan wordt er gekeken naar de snelheid waarmee de combinaties de barrage hebben gereden. De snelste wint.